De Moscow Mule is een frisse en kruidige cocktail met vodka, ginger beer (gemberbier), limoen en munt. Makkelijk om zelf te maken!
Ingrediënten
- Three Sixty Vodka 30-45 ml
- Ginger beer (gemberbier) 1 blikje
- Limoensap Halve limoen
- Munt 1-2 takjes
- Optioneel: angostura bitters Paar dashes (druppels)
Benodigdheden
- Barlepel
- Barmaatje
- Citruspers
- Mug
Bereidingswijze
- In mug
Cocktailrecept Moscow Mule
- Gebruik een koperen cup gevuld met crushed ice
- Voeg met een barmaatje 45 ml vodka toe
- Daarna verse limoensap van een halve limoen
- Giet nu ongeveer de helft van een blikje ginger beer uit tot je cup gevuld is
- Even roeren (en proeven) met een barlepel
- Garneren met munt en limoenschijfje in de cup
Bekijk filmpje
Moscow Mule maken
Houd je niet van gedoe? Dan zit je met de Moscow Mule helemaal goed. Deze cocktail is echt heel makkelijk om te maken qua ingrediënten en bereiding. De basis is dat je limoensap, vodka en ginger beer in een glas giet in de juiste afmetingen met ijs. Even roeren en garneren en klaar is Kees. En toch is deze cocktail een stijlicoon. Dat ligt met name ook aan de uitstraling. Niet voor niets was het naast de Old Fashioned een veelvoorkomende cocktail in de Amerikaanse hitserie Mad Men. Drink hem dus vooral in stijl!
Over de naam
Moscow is een verwijzing naar de Russische vodka. Het woord Mule verwijst naar de “kick” die de gemberbier aan de cocktail geeft.
Waarom drink je de Moscow Mule uit een koperen cup?
De Moscow Mule is een classy drankje dat je drinkt uit een originele koperen cup (of mug). De koperen mug is niet alleen stijlvol qua uiterlijk. Koper zorgt er ook voor dat het ijs niet snel smelt, waardoor je cocktail extra lang koud blijft. Daarnaast zorgt het oortje ervoor dat je de cocktail kunt vasthouden zonder dat je hand koud wordt.
Garneer je Moscow Mule in stijl
De meest voorkomende garnering is met limoen en munt (zie boven). Ook lekker met komkommer en citroen of sinaasappel met gember.
Je kunt ook garneren met dehydrated fruit zoals limoen, sinaasappel of bijvoorbeeld gember.
Het ontstaan van de Moscow Mule
Hoe een slimme zakenman de VS veroverde met vodka en gember bier in de jaren 40. Voor het ontstaan van de Moscow Mule gaan we terug naar de jaren 40 in de VS. Wat we zeker weten, is dat een zakenman de rechten op Smirnoff vodka voor zijn drankenbedrijf had gekocht. Maar hij kreeg de Amerikanen niet aan de vodka. Vodka was toen ook niet bepaald populair in de Verenigde Staten. Daarbij kwam dat hij ook veel gemberbier had besteld. Uit angst dat hij er mee bleef zitten moest hij iets bedenken.
Bij een kennis die koperen producten maakte, liet hij koperen mugs (bekers) maken. Met zijn drank en zijn speciale koperen mugs ging hij langs bij bartenders door het land. Bij ieder bezoek maakte hij twee Polaroid foto’s waarbij ze poseerden met de Moscow Mule in de mug. Eén foto liet hij daar en de ander nam hij mee en liet hij als bewijs zien aan de volgende bartender. En zo bleek deze zakenman (John Martin) de eerste succesvolle influencer!
Zelf houden wij van gemberbier die pittig is zoals van Thomas Henry of Pimento. De Old Jamaican is wat zachter en frisser maar doet het ook altijd goed in dit drankje. Lees ook: Blindtest: welke gemberbier is het lekkerst
Andere cocktails met ginger beer
Ginger beer vind ik heerlijk als kruidige frisdrank in je cocktail. Met vodka, rum, tequila, whiskey en gin. Het past bijna overal bij. Een andere wereldberoemde cocktail met ginger beer is de Dark n Stormy die je maakt met ginger beer, limoen en donkere rum. Een variant die wij zelf maakten als herfstcocktail is de Mandarine Mule met mandarijn en Napoleon likeur. Hieronder zie je de Kentucky Mule en de Mexican Mule.
Moscow Mule als mocktail
De smaak van de ginger beer leent zich er prima voor om van deze cocktail een alcoholvrije cocktail zonder vodka te maken. Een Ginger Mule. Deze maak je gewoon met ginger beer, limoen en munt. Wil je de vodka vervangen door een alcoholvrije spirit, dan raad ik Seedlip Grove 42 aan. Verrassend lekker!
Ted Vriend zegt:
We konden hem al. Erg lekker. Wij doen er alleen een klein schepje rietsuiker bij. Een knispertje erin.
Bart zegt:
Leuk om te horen. En ja je mag m natuurlijk tweaken zoals je hem zelf het lekkerst vindt! cheers
Neeten zegt:
Ik maak weleens verse Surinaamse gemberbier. Kan ik dit ook gebruiken ipv gembier uit een blikje. Surinaamse gemberbier heeft geen koolzuur.
Bijgaand een filmpje van een standaard recept van Surinaamse Gemberbier.
https://www.youtube.com/watch?v=I4VA2jLW3dc
Ik hoor graag of dit kan.
Bart zegt:
Zelfgemaakte Surinaamse gemberbier lijkt me zeker wel lekker. Zou dan wel bruiswater toevoegen (30-45 ml) want het bruisende voegt zeker wel wat toe. Enneh zou hem omdopen tot: Sranang Mule dan 😉